Epoksi Kaplı İnşaat Demiri
EPOKSİ KAPLI İNŞAAT DEMİRİ - REBAR
Stratejik nitelikli alt ve üst yapılarda, yol, köprü, viyadüklerde ve endüstriyel tesislerde, çeşitli ortam ve proses koşullarında kullanılan kimyasalların, yağmur suyu, nem gibi doğal etkenlerin ve diğer maddelerin, taşıyıcı görev gören ve temel beton bağlantısını sağlayan temel betonu, beton platform, beton kolon ve kirişler içerisindeki çelik donatılara çeşitli nedenlerle ulaşması sonucunda bu donatılarda korozyon başlamaktadır.
Kolon, dram, eşanjör ve diğer çelik konstrüksiyonları taşıyan beton yapı elemanları içindeki çelik donatı yağmur, nem ve asidik veya bazik özellikteki kimyasal kaçaklardan etkilenerek; korozif iyonların çimento hamurunu karbonatlaştırması sonucu çelik donatıyı çevreleyen pH’ı azaltır.
Beton içindeki korozif iyonlar donatının çelik yüzeyindeki pasif filmi bozar ve korozyon başlar. Oluşan korozyon, yapının proje aşamasında titizlikle yapılan statik hesaplarını olumsuz yönde etkileyecek, yapının fiziki ömrünün kısalmasına neden olacaktır. Ciddi maddi kayıp anlamına gelen bu durum Stratejik nitelikteki yapılar için aynı zamanda bir güvelik riski anlamına gelir.
Donatı çubuklarının yani Epoksi Kaplı İnşaat Demiri – Rebar ürünlerinin epoksi kaplanması için tüm dünyada en çok kabul gören standart ASTM A 775/775M dir.
Epoksi Kaplı İnşaat Demiri – Rebar İlk Epoksi Kaplı İnşaat Demiri – Rebar, 1973 yılında Amerika’da Philadelphia yakınlarındaki Schuyklkil köprüsünde kullanılmıştır. Kuzey Amerika’da betonarme yapıların korozyondan korunması için temel yöntem olarak kullanılan bu uygulama Orta Doğu ve Asya’da da yaygın olarak kullanılmaktadır.
ABD ve Avrupa’da ASTM Standartlarında üretilen Epoksi Kaplı İnşaat Demiri-Rebar’ların havalimanları ve karayollarındaki kullanımları, standart olarak teknik şartnamelerde belirtilmiştir.
Beton yollar, köprüler, viyadükler, endüstriyel tesisler vs. yerler yağmur suyu, nem vb. birçok doğal ve kimyasal etkenlere maruz kalır. Bu etkenler temel betonları içindeki çelik donatılara girdiğinde, işlev gören beton platformlar, beton kolon ve kirişler, taşıyıcı bileşenler olarak bu parçalarda korozyona neden olurlar.
Bu korozyonlar; kolonları, tamburları, eşanjörleri ve diğer çelik konstrüksiyonları taşıyan beton yapı malzemelerinin içindeki çelik ekipmanı çevreleyen ve dayanıklılığı sağlayan Hidrojen Gücünü (pH) azaltır. Korozyonun neden olduğu aşınma ve yıpranma, korozyona ve hacim genleşmesine neden olarak, beton bloklarda çatlaklara, beton içindeki demir ekipmanlarda kesim kaybına ve taşınan yüke karşı mekanik dayanımın azalmasına neden olur.
Betonun çatlaması ve deformasyonu sonucu oluşacak olan onarım çalışmaları, yeni çelik ekipman maliyetleri ve özellikle can güvenliği açısından çok daha maliyetli olacaktır.
Epoksi Kaplı İnşaat Demiri-Rebar sayesinde, çelik üzerinde fiziksel ve elektrokimyasal bir bariyer oluşur ve ekipman izole edilerek korozyona karşı korunur. Bu nedenle, inşaat sırasında Epoksi Kaplı İnşaat Demiri-Rebar kullanımı çok önemlidir.
Dünya genelinde Epoksi Kaplı İnşaat Demiri-Rebar kullanılarak yapılan birçok test bulunmaktadır. Bu test sonuçlarına göre Epoksi Kaplı İnşaat Demiri-Rebar, diğer sıradan ürünlere göre çok daha dayanıklıdır. Üstelik maliyet hesabı düşünüldüğünde, uzun vadede neredeyse %50 kâr getirisi sağlanmaktadır.
Epoksi Kaplı İnşaat Demiri-Rebar’ın üretim süreci gibi paketleme ve sevkiyat süreçleri de olası bir hasar oluşmaması adına çok önemlidir. Üretilen inşaat demiri ürünleri, özel olarak tasarlanmış plastik ambalaj malzemeleri ile kaplandıktan sonra, düzgün bir şekilde sevk edilmektedir. Bunun dışında, Epoksi Kaplı İnşaat Demiri-Rebar, projenin gereksinimlerine uygun olarak paketlenmelidir.
Teknik Özellikler
Epoksi Kaplı İnşaat Demiri – Rebar tıpkı Kayma Demiri – Dowelbar gibi beton alanların güçlendirilmesi ve oluşacak korozyonu engellemesi için kullanılan çelik donatılardır.
Epoksi kaplı inşaat demiri nerelerde kullanılmaktadır?
Epoksi Kaplı İnşaat Demiri – Rebar günümüzde sadece stratejik nitelikteki projelerde değil özellikle nem oranının fazla olduğu coğrafyalarda yapı güvenliği ve yapının yaşam döngü maliyetine katkı sağlar nitelikte tedbirlerle standart projelerde de talep gören bir ürün haline geldiyse de genel kullanım alanı aşağıdaki şekliyledir;
Köprü ve Viyadük:Köprü ve beton kaplamalı viyadükler çok uzun yıllar dayanıklı olması gerekmektedir. Köprü ve viyadük inşasında Epoksi Kaplı İnşaat Demiri – Rebar mutlaka kullanılmalıdır. Korozyona karşı daha fazla mukavemet gösterip daha uzun ömürlü olabilmesi Epoksi Kaplı İnşaat Demiri – Rebar’ın kullanılmasına bağlıdır.
Kaplı İnşaat Demiri – Rebar Epoksi Kaplı İnşaat Demiri – Rebar, barajlarda mutlaka kullanılması gereken alt yapı malzemelerinden biridir. Sürekli su, nem, yağmur suyu gibi asit içeren veya doğal hava şartları ile temas halinde olan barajların yapısında korozyon çok daha hızlı ilerlemektedir. Bu ilerlemenin önüne geçmek için barajların içerisinde mutlaka Epoksi Kaplı İnşaat Demiri – Rebar kullanılmalı ve barajların ömrü çok daha fazla uzun olması sağlanmalıdır.
A.V.M :Alışveriş merkezlerinin zemini gün boyu hem araç hem insan trafiğinin yoğunluğuna maruz kalmaktadır. Alışveriş merkezlerinin de uzun ömürlü şekilde kalmasını sağlamak için mutlaka Epoksi Kaplı İnşaat Demiri – Rebar kullanılması gerekmektedir.
Yüksek Yapılar:Plaza, gökdelen ve rezidans gibi yapılar güçlü bir temel ve altyapıya sahip olması gerekmektedir. Bu nedenle yüksek yapıların temelinde mutlaka Epoksi Kaplı İnşaat Demiri – Rebar kullanılması gerekmektedir.
Epoksi kaplı inşaat demirinin betona tutulma kuvveti nasıldır ?
Epoksi Kaplı İnşaat Demiri – Rebar, üzerindeki boya gerekçesiyle betona tutunma kuvveti azalır düşüncesi tamamen yanıltıcı bir düşüncedir. Epoksi Kaplı İnşaat Demiri – Rebar diğer ürünlerin aksine çok daha fazla betona tutunma kuvveti bulunan malzemelerdir.
Çekme – birim uzama eğrisindeki elastik bölgedeki doğrunun eğimine (tga) elastiklik modülü E (MPa) adı verilir. Elastiklik modülünün değerini atomlar arası bağ kuvvet eğrisinin başlangıç eğimi belirler. Bu eğrinin başlangıç eğimi ne kadar büyükse, o malzemenin elastiklik modülü (MPa)o kadar büyüktür, bir başka deyişle malzeme o kadar rijitdir. Aksi takdirde malzeme esnek olur. Aşağıdaki tabloda Epoksi Kaplı İnşaat Demiri – Rebar’ın çekme testlerinin istatistikleri verilmiştir. MPa sonuçlarında görüldüğü gibi en yüksek tutunma değerleri epoksi kaplı bu çelik donatılardır.